annelielizabeth.blogg.se

Veganer och proteinbrist

Publicerad 2013-09-07 19:23:00 i Djurrättsfrågor & veganism,

"Hur mycket protein är lagom?
1 gram protein innehåller 4 kcal (17 kJ). Det är lika mycket energi som 1 gram kolhydrater, men mindre än hälften så mycket som 1 gram fett.

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt vilket för en vuxen person som äter blandad kost motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost. I Sverige rekommenderas att 10-20 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein."
 
100 gram skinka ger ca 22 gram protein
100 gram tofu ger ca 39-45 gram protein

Många tror att det inte går att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Det går alldeles utmärkt bra kan jag meddela. För mycket protein är inte heller bra. Många köttätere får i sig på tok för mycket! 

Det har länge florerat en segsliten myt om att vi ska ha så himmelens mycket protein i kosten. För mycket protein stressar kroppen och bidrar till för tidigt åldrande - bland annat.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela