annelielizabeth.blogg.se

Ännu, ännu mer vegansk mat

Publicerad 2014-03-26 02:02:00 i Vegansk mat,

Mat och mat... DRYCK: flera förkylningsdrinkar blev det här då det var en massa förkylning i omlopp nyligen...
 
Pressad apelsin, ingefära, vitlök & äppelcidervinäger:
 
Jag själv saknar verkligen inte kött och dess konsistens, men OM man nu gör det som vegan finns det massvis med bra alternativ, bland annat Anammas sojafiléer som är lite köttiga och "trådiga" i konsistensen. De är goda!! Stek dem och pressa ur vätskan så de ej blir för svampiga!
 
Blandtallrik med Anammas filéer, syltlök, tzatziki på strimlad vitkål istället för gurka, pizzasallad med rivna morötter samt rå potatis- och bönstuvning:
 
Krämig champinjonsoppa:
 
Glad att se att Coop fått in billig tofu! 400 gram för ca 22-24 kr!
 
Knäckemacka med Vitlöks- och persilje"smör":
 
Danskt rågbröd med Carlshamns mjölkfria och gurka!!!! Enkelt men galet gott!!
 
Djurvänlig mat och djurvänlig tidning.
 
Inte alls arrangerat. Nejdå ;)

På tallriken: stekt "Falukorv" (Fry´s stekkorv som finns i
bland annat vissa Icabutiker) och banan med pizzasallad som jag rev ner ett par morötter i.
 
Korvstroganoff (på Astrid och Apornas Mild Chorizokorv - helt vegansk. Skivade korven & fräste den tillsammans med två hackade, gula lökar i lite rapsolja, hade sedan i en tetra passerade tomater och ca 2 dl iMat; matlagningsgrädde från Oatly, salt, peppar och cayenne. Serverade med lite jordnötter, hemmagjord pizzasallad, alfalfagroddar och syltlök:
 
Sojasteaksen blev lite brända (Anammas), men goda ändå. Till dem: hemmagjord pizzasallad (tröttnar ej!), syltlök och en man tager vad man haver-sås på passerade tomater, cayennepeppar, salt, svartpeppar och matlagningsgrädde på havrebas (iMat såklart). Nu: kaffe på maten med ett par rutor mörk blockchoklad (billigt & veganskt, så... inte mig emot).
 
 
Stor blandtallrik; Anamma-schnitzlar med en klick vitlöks-/persiljesmör, pizzasallad, tomat, gurka, kokt potatis, champinjonsås... GOTT! GODISGOTT!

Anammas fantastiskt goda schnitzlar finns på Ica, Hemköp mm. Kan verkligen rekommendera dem!
 
 
Färgglad tallrik med majskolvar, pizzasallad (ledsen om jag är tjatig...), blandade kokta grönsaker, stekt tofu och en helt okej gräddig löksås med provencale-örtblandning. Gjorde såsen som jag gör champinjonsåsen; fräste lök i en kastrull, hade i en eller två msk vetemjöl och rörde ut. Tillsatte sojamjölk och iMat (matlagningsgrädden från Oatly som är helt vegansk), en skvätt sojasås och så dessa frysta örtkryddor från Findus. Tofun syns knappt, men den finns där...
 
Recept på pizzasallad (igen):

Jag hyvlar vitkål med osthyvel; kokar upp en kastrull med vatten som jag sedan häller över vitkålen i ett durkslag för att slaka den som man säger. Sedan sköljer jag den i kallt vatten (Inte gott att äta varm pizzasallad) och häver över den i en stor bunke/skål där jag kryddar med salt, peppar (ibland chili) och häller över ca fyra msk rapsolja och en rejäl skvällt vitvins- eller äppelcidervinäger (eller både och). Blanda ordentligt och "massera" gärna kålen med händerna för att mjuka upp den ytterligare. Går att skippa slak-momentet med hett vatten och bara massera också Smaka sedan av... kanske du vill ha mer olja? Mindre? Mer salt? Ja, du märker själv... Lycka till! Ps. Riv ner ett par morötter eller ha i strimlad inlagd röd paprika för att variera! Ds.
 
Gräddig champinjonsås (Repeterar då jag redan lagt upp liknande recept i tidigare inlägg): Skiva ca 300-500 g färska champinjoner och fräs i olja med lite salt. Rör ner 1-2 msk vetemjöl, tillsätt lite sojamjölk samt ca 2 dl matlagningsgrädde; typ iMat eller Gott i Maten. Tillsätt svartpeppar och en skvätt soyasås mm beroende på vad du gillar - blir det för tjockt är det bara att späda ut med mer matlagningsgrädde eller sojamjök) puttrar på spisen intill delikatesspotatisen (som jag såklart kokar med skalet på! I ugnen ligger ett par Anamma-schnitzlar (älskar dem!!) och blir krispiga och i kylen står den hemmagjorda pizzasalladen och drar...
 
Återigen; Anammas fina sojafiléer som jag här endast stekt i kokosfett och åt med en massa cocktailtomater samt en kall sås jag gjorde igår (som tzatziki, fast med pepparrot istället för vitlök då jag helt enkelt hade riven pepparrot hemma, men ingen vitlök; gjord som jag tidigare visat jag gjort min tzatziki; på Alpros naturella soygurt, riven gurka mm... Men vill man ha tzatzikin tjockare & krämigare ska man änvända Oatlys fraiche som nu finns i princip överallt. Se bild nedan.
 
 
 
Här har vi en knallgrön soppa på gröna ärter; koka upp 1 kilo ärter i vatten, krydda, släng i en skvätt olja & mixa med stavmixer; KLART! Gott, billigt och nyttigt!!! Obs! Detta är det absolut enklaste receptet! Man kan givetvis fixa mer med denna!! Bara fantasin som stoppar dig ;)
 
 
Denna soppa kanske inte ser så fantastiskt god ut, men det var den!!! Och den innehåller multum med nyttigheter!!! Minns knappt vad jag hade i den, men... det var allt (förutom animalier) ;)
 
Ingredienser på ett ungefär: röda linser, gul lök, spenat, vatten, gurkmeja, salt, spiskummin, chili, piri-piri, passerade tomater, massa vitlök och kallpressad rapsolja.

 
Här blev det sannerligen en man tager vad man haver-maträtt, men, oj, vad gott det blev!!! Massa mosad tofu, olja, lök, bönor, curry, salt, peppar, olja, iMat från Oatly mm... Skitgott!!
 
 
 
Blandtallrik: Stekt rå potatis, gröna ärter (stekta de också), rivna morötter, riven gurka + 3 st pressade råa vitlöksklyftor (jag är förkyld, så...) + en skvätt olja over alltsammans :)
 
Ibland är det gott att bara äta groddar! Böngroddar med hemmagjord tzatziki (med gurkmeja):)
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela