annelielizabeth.blogg.se

Ännu mer vegansk mat

Publicerad 2014-03-06 04:01:00 i Vegansk mat,

Vem säger nej till en korvmacka? Simpelt knäckebräd med mjölkfritt margarin från Carlshamn samt Astrid och Apornas delikatesskorv "Ah!" med lite rökt smak. Skitgott!!!
 
 
Testade att steka korven; var gott det också.
 
Hemmagjord tzatziki på isbergssallad istället för gurka, med chili och EXTRA mycket vitlök. GOTT som satan! Tzatziki: Hacka isberssallad; ett lagom stort huvud, blanda ner 5 dl Alpro naturell soygurt, pressa ner 6 klyftor vitlök, salta, peppra och ha i lite chiliflingor. Klart.
 
Minns knappt vad detta var för anrätttning... jo... Sojasteaks från Veggi, wokgrönsaker och Gott i maten. Typ.
 
Anammas "köttbullar", bönblandning på burk från Coop, hemmagjord pizzasallad, lite av min egen special-tzatziki på isbergssallad istället för gurka, syltlök (har fått pippi på det!!!), smörgåsgurka, gräddig svampsås och en miniklick med ketchup :) Det gick ner :)
Pizzasallad:Jag hyvlar vitkål med osthyvel; kokar upp en kastrull med vatten som jag sedan häller över vitkålen i ett durkslag för att slaka den som man säger... Sedan sköljer jag den i kallt vatten (Inte gott att äta varm pizzasallad) och häver över den i en stor bunke/skål där jag kryddar med salt, peppar (ibland chili) och häller över ca fyra msk rapsolja och en rejäl skvällt vitvins- eller äppelcidervinäger. Blanda ordentligt och "massera" gärna kålen med händerna för att mjuka upp den ytterligare. Smaka av... kanske du vill ha mer olja? Mindre? Mer salt? Ja, du märker själv... Lycka till!
 
Svampsås: Fräs skivade färska chaminjoner (valfri mängd) i en klick mjölkfritt margarin eller en skvätt rapsolja med salt. Rör ner ca 2 msk vetemjöl och häll sedan på en skvätt iMat (matlagningsgrädde på havrebas från Oatlys), en skvätt soyasås och sojamjölk (naturell såklart). Peppra, rör om på svag värme tills det tjocknat.
 
 
Testade att göra varm gurksoppa igår utan recept... Blev ju skitgott! Hade bara i gurka, salt, peppar, pressad vitlök och iMat och mixade med stavmixer samt silade i durkslaget för att få bort alla omixade gurkbitar. Värmde den sedan i en kastrull på spisen bara.

Simpelt men skitgott och något jag definitivt ska göra igen.
 
Gjorde tzatziki härom dagen, på isbergssallad istället för gurka, som sagt... Hade den till stekta sojagrytbitar (Anammas), kokt broccoli, paprika, hemmagjord pizzasallad och en näve groddar. Inte dumt alls!
 
Stor blandtallrik igen; Astrid och Apornas Ah!-korv (stekt), lite färssås (Anammafärs), majskolv, smörgåsgurka, tzatzikin jag gjorde nyligen på isbergssallad istället för gurka, plommontomater och kokt broccoli.
 
Färssås, på Anammas sojafärs, med cashewnötter, hemmagjord pizzasallad, alfalfagroddar, råstekt delikatesspotatis och den obligatoriska majskolven. Kunde varit sämre mat...
 
 
Ingen bra bild alls, men... Gjorde varma mackor i mikron; Danskt rågbröd, champinjonstuvning (stek svamp i rapsolja. Salta lite. Strö på ca 1-2 msk vetemjöl. Häll på en skvätt sojamjölk och Gott i Maten (Carlshamns vego-matlagningsgrädde) samt lite soyasås. Rör om. Klart. Hyvla sedan på några skivor av Astrid & Apornas veganska ost; Jeezly "Perfekt pizza". Kasta in i mikron. Ät.
 
Mäktigt och lite bränt, men... Vego och gott!

Anamma vegetarisk mats filéer, hemmagjord pizzasallad, stuvade champinjoner, syltlök, en hög med salsasås och en majskolv med mjölkfritt margarin.
 

Ser kanske inte hysteriskt gott ut, men... Vegokorv med sås och rivna morötter, stuvad spenat, ärtmos och röd pesto. Inte alls dumt. Vegokorven är Fry´s som är ungefär som falukorv. Den är jättegod. Ärtmos..? Ja, mixade massa kokta gula ärter med lite rapsolja, salt, peppar, persilja och en skvätt iMat (matlagningsgrädde som sagt). Såsen var enkel; koka upp en skvätt vatten rör ner lite vetemjöl... rör runt så det ej blir klumpar; vispa om det behövs... ha i en skvätt olja... lite salt, peppar... lite soyasås... typ. Stuvad spenat; tina fryst, hackad spenat i en kastrull, tillsätt sojamjölk, ett par msk vetemjöl, olja, salt , peppar... rör runt... klart.
 
Peston som är röd och vacker och helt utan animalier:
 
Korvmacka med pesto Snuskigt gott.

Ahlström Factory - agentur för FRY's i Sverige; Stekkorven som är som falukorv från Fry´s, Carlshamns mjölkfria margarin och Icas nya röda pesto "Arrabbiata" med röd chili, paprika och soltorkade tomater. PÅ knäcke. In i gapet. Tugga. Svälj. Rapa. Var nöjd att ingen behövt sätta livet till.
 
En kväll moffade jag kokt potatis, ugnsrostade sojastrimlor + morötter, lök och majskolv med vegansk "brunsås" (Ljusbrun historia: vatten, sojamjölk, rätt mycket sojasås, lite senap, lite äppelcidervinäger, lite rapsolja & lite vetemjöl - för att reda den tjock).
 
Man tager vad man haver, det vill säga förvällda, gula ärter som man rostar i olja i en panna och saltar. Det var ej jättegott. Men inte äckligt heller...
 
Ugnsrostat hela vägen; morötter, gul lök, sojastrimlor (Veggis som jag förvällde innan såklart) och majskolvar; slängde allt i en stor bunke först; saltade, ringlade över lite rapsolja, kastade på lite persilja och paprikapulver, blandade, slängde upp på en plåt och ställde sedan in allt i ugnen i ca 40 minuter. Sojastrimlorna blev jätteskrispiga och goda!
 
Enkel, men god och himla hälsosam, soppa (mixad med stavmixer) på broccoli, spenat, sojamjölk, vatten, kokosmjölk, havrebaserad matlagningsggrädde, en skvätt rapsolja, chili, svartpeppar, salt och persilja - toppad med kikärter - plus en underbart god majskolv med mjölkfritt margarin och salt.
 
Vegansk korvsoppa. Inte så illa som det kanske kan låta. 
 
Göttbullar ("köttbullar" från Astrid och Aporna som jag verkligen kan rekommendera!), enkel hemmagjord brunsås (ljusbrunsås snarare ), kokta sommargrönsaker och potatis. Rev ett äpple till också; det var pricken över i:et! Kanongod mat detta! Helt veganskt!
 
Göttbullarna:
 
 
Smarrig tallrik med stekt grön sparris, lök, champinjoner & sojastrimlor med syltlök, gurka och rödkål plus lite majonnäs (Astrid och Aporna även där).
 
Majonnäsen:
 
Ugnslåda med allt möjligt kul... Oljade in en form med kokosolja, slängde ner lite fryst hackad spenat, hackad gul lök, sojafärs, passerade tomater, rödkål, oregano, vitlökspeppar, en nypa salt och toppade med Jeezlys "Perfekt pizza". Lät den stå i ca 45 minuter i ca 225 grader. Har ej smakat ännu, så säger ej ett knyst... MEN - det luktar jättegott!! Slängde upp en del av lådan på en tallrik och lade på en hög med blandade groddar och ringlade sedan över lite vego-majonnäs :)
 
Blev en fin tallrik av nattmaten; Röra med korv, tomat, avokado, sojastrimlor och syltlök MUMS!!!
 
 
Nattmat; sojastrimlor (brukar köpa torrvara i en asiatisk butik, som man förväller och sedan steker), vegansk "falukorv", purjolök, kokosolja, salt, peppar och Gott i Maten-matlagningsgrädde. Skitsimpelt men galet gott!!!!
 
Här är sojastrimlorna, efter att jag förvällt dem och stekt dem hårt i olja och salt; Påminner då om en blandning mellan kyckling och.. bacon? Gjort på endast sojabönor.
 

Ser inte så spännande ut kanske; Astrid och Apornas ädelost, men... god är den!!! Okej, inte jättegod, men den har viss ädelostsmak, vilket jag var ute efter så... :)
 
Ugnslåda med tomat, lök, vitkål, tofu, en skvätt rapsolja, örtkryddor, svartpeppar och Jeezlyost på toppen.
 
Krämig champinjon-/linssoppa med clementinsaft och dijonsenap. Detta var en sådan där typisk "jag måste experimentera lite"-anrättning som var jättegod först men som efter ett tag smakade... mest Dijonsenap ;P Men kanske nån kan bli inspirerad och göra denna soppa bättre?
 
Vegogryta med allt möjligt kul; champinjoner, broccoli, sojamjölk, tofu, chili, vitlök, salt, tomatpuré, passerade tomater, kokosolja, sojasås mm + pastejmacka med smörgåsgurka och syltlök.
 
Gott, veganskt bredbart smörgåspålägg från Urtekram. Dock dyrt, så vetefan om jag kommer köpa det så ofta...
Testat två olika varianter, och båda var helt okej, men som sagt; inget jag kommer köpa så ofta med tanke på priset (ca 40 kr för en liten burk med 180 g)
 
 
Snittar på korv från Astrid och Aporna, rågbröd, syltlök samt Jalapeno (på vissa) :)
 
Blandtallrik igen; rivna morötter, stekta färska champinjoner och tofu (stekte i kokosfett + soja) + en liten söt oas med tzatziki (Alpros naturella soygurt, riven gurka (pressa bort vätskan i ett duskslag), salt, peppar, olja, massa rå, pressad vitlök!)
 

 

 

 

 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 


 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela