annelielizabeth.blogg.se

Högljudd & arg för det mesta - för att det behövs!

Hyckleri hycklera

Publicerad 2011-01-25 23:10:31 i Hälsa,

Äckligt hur många av livsmedelsföretagen som lurar oss med parafraser som vaggar in oss i falsk trygghet; eufemismer som "naturliga ingredienser" ger en sann bild om man bara ser till ordens egentliga betydelse, men en betydligt mer anmärkningsvärd sådan om man granskar kontexten... Estrella använder sig av detta knep, förmodligen för att hoppa på naturliga-råvaror-trenden; på deras chipspåsar står det att de enbart använder naturliga tillsatser; "All natural ingredients"... Men vad dessa tillsatser, som förvisso är naturliga, gör med dig, din kropp & hjärna, nämner de inte... Det är som att göra en svampsås och ha i flugsvamp och sedan proklamera att såsen bara innehåller naturliga ingredienser... Jo, vad fint, synd bra att man dör om man käkar den... Så det naturliga jästextraktets effekter håller de naturligtvis förbannat tyst om. För vem skulle vilja köpa chips om det stod att de kan framkalla dödsångest & andnöd, ge nervskador och få dig att börja fundera på om det där med självmord kanske skulle vara en idé värd att testa?! De flesta känner ju till att alla dessa mysko-effekter kan komma sig av smaktillsatsen natriumglutamat, eller E621 som det oftast betecknas som, men få känner till att man numera byter ut denna tillsats mot just jästextrakt som oftast innehåller glutamat och har samma smakförstärkande egenskaper. Jästextrakt är nämligen inte en tillsats utan en råvara, och man kan således undkomma alla långa förklaringar kring ämnet. Smart va?! Eller ett jävla hyckleri på ren svenska!Och hycklandet förtsätter; Både Estrella & OLW lovordar solrosoljan (som de använder till 100%) som är rik på fleromättade hälsobringande fettsyror, men de glömmer den lilla detaljen att dessa fettsyror fullkomligt förstörs och oxiderar vid upphettning (och sist jag kollade är fritering jävligt varmt!!)... Och så här håller de på och luras, de hycklande jävla livsmedelsföretagen! Jag hoppas de skäms! Om inte så kan jag ju tala om att jag gör det å deras vägnar...

Ps. Jag får nog skämmas, för de kan ju inte vara rakryggade och tillstå sina medvetet valda tillkortakommanden som sker på oss konsumenters bekostnad. Jag mailade konsumentkontakten på Estrella och frågade: 1. Vad, mer exakt, är jästextrakt? 2. Menar ni att era chips är bra och innehåller bra fetter? Deras svar löd som följer: 

"Hej !

Chipsen innehåller de fettsyror som finns i solrosoljan.

I april 2010 uppgraderade Estrella sina potatischips genom att ta bort smakförstärkare (E621, E627, E631, E635, etc), artificiella aromer och naturidentiska aromer. Sedan tidigare var de fria från artificiella färgämnen och konserveringsmedel. De enda E-numren som tillsättes är citronsyra och mjölksyra med naturligt ursprung. Denna förändring särskiljer Estrellas smaksatta chips från konkurrerande produkter som innehåller signifikanta mängder av smakförstärkare och naturidentiska aromer. Denna av konsumenterna efterfrågade uppgradering måste givetvis kommuniceras.

Estrella ville inte kommunicera negativa påståenden som tex "No glutamat added", "Inga onödiga tillsatser", "Inga konserveringsmedel", "Inga artificiella smakämnen", etc utan valde att kommunicera ett positivt budskap: "Bara Naturliga Ingredienser"/"All Natural Ingredients". Det påståendet har även används internationellt för att kommunicera liknande uppgraderingar.

Med vänlig hälsning

Konsumenttjänst
Estrella AB"

Så, nu tänker jag i alla fall bojkotta deras farliga chips och uppmanar härmed alla att göra likadant! Hade detta varit på Facebook hade det blivit en fet tummen ner för Estrella (och OLW och alla andra skithögar till livsmedelsföretag som medvetet lurar oss för egen vinnings skull! Skäms!!!!) Ds.

Pps. Frågan varför de använder jästextrakt vägrar de konsekvent att besvara... Dds.

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan 6 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som: "Pubertal idiot".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela