annelielizabeth.blogg.se

Högljudd & arg för det mesta - för att det behövs!

Ge fingret åt specifika bantningsmetoder och skapa dig din egen!!

Publicerad 2012-09-28 04:31:00 i Diverse tankar,

Vad har hänt med folk och deras oupphörliga vilja att sluka allt de läser med hull och hår? Var har det grundläggande bondförnuftet tagit vägen?! Det KÄNNS i alla fall som att gemene man slukar allt med hull och hår, men rätta mig gärna om jag har fel :)
 
Det anländer ständigt nya bantningsmetoder. Hela jävla tiden får vi kastat i ansiktet hur vi på "bästa" sätt ska bli av med fettet från våra kroppar. Om vi inte redan ogillar fettet vi har runt midjan så får vi veta, genom media, att vi BÖR ogilla detta (å det grövsta!). Jag tror nog att 99,9% av befolkningen är hjärntvättad vad gäller just fett, vikt och kroppsstorlek. Detta är alldeles perfekt för skönhetsindustrin som håller sina varma armar runt dem som babblar sig varma om bantningsmetoder. Det ger nämligen och naturligtvis klirr i kassan. För dem. Vi blir bara fattigare, men sällan smalare. De jobbar i samma usla liga allesammans! Kort och gott; de lever på vår låga självkänsla - och kommer så göra - alltid. För evigt. Så länge vi ställer upp på deras usla premisser (läs: betalar multum för viktminskningspreparat och dyra böcker om nya metoder vi bara "måste" anamma för en lyckad viktnedgång).
 
 
 
 
För en si sådär 9 år sedan var det mega-populärt med GI-metoden. Då hade Fredrik Paulún just börjat snacka sig varm om denna... innan dess har femmiljoner andra dieter/metoder (som lovat guld och gröna skogar vad anbelangar vikt och skönhet) florerat. Det har varit "flygvärdinnedieten", "fruktdieten" och klassiska ViktVäktarbantningen sida vid sida av allsköns andra idioti-dieter (som en normalt funtad människa kan förstå bara är ett sätt för upphovsinnehavarna att tjäna lite guld).
 
 
Jag klandrar ingen. Jag vet hur desperat man kan vara, eftersom man ju faktiskt är hjärntvättad att vilja vara så smal som möjligt, och jag vet hur denna desperation kan te sig. Är man tillräckligt desperat i sin kamp mot vikten kan man i princip göra vadfan som helst för att gå ner i vikt. Det kryllar av ohälsosamma metoder som är regelrätt livsfarliga, och jag vet att inte ens dessa kan skrämma en galet desperat (läs: ätstörd) individ. Perfekt läge alltså; för de som tjänar på vår desperation...
 
Vi får hela tiden höra något nytt vad gäller viktminskning. Någon ny, speciell grej som ska lösa alla problemen och trolla bort extrakilona (bara vi, slaviskt, följer just den och den metoden). Ena dagen kan man läsa: "Sara åt bara choklad och gick ner tio kilo på en månad!" och andra dagen står det att läsa att man kan gå ner hur mycket som helst med LCHF... eller med Atkins... eller med Cambridge... eller med Nutrilett... eller med nån annan jävla dum metod!!!
 
 
 
Jag är knappast ensam om att känna mig urless på ämnet bantning i tidningar - oavsettt vilka tidningar det handlar om. Det är ett hett ämne nu och då. Det kommer alltid vara aktuellt. Javisst är det så, men jisses! Har inte de som publicerar skiten ett ansvar? Klart de har!! Jag efterlyser tidningar som har modet att skriva artiklar av typen: "Så lär du dig att tycka om dig själv oavsett kroppsform", eller: "Så lär du dig att använda ditt eget sunda förnuft för att inte falla offer för pengakåta bantningsmetod-idioter som skrivit samman någon jävla goja i en jävla skitbok man lika gärna kan elda upp!"
 
Grejen är att det NATURLIGTVIS finns "metoder" som funkar, men det är knappast troligt att dessa metoder förändras dag för dag, så som tidningarna gärna vill framställa det som, och dessa metoder behöver man inte skriva spaltmeter om i tidningar/böcker; de går att "spara" i färskt minne och därmed använda i sitt vardagsliv precis som så mycket annat man lär sig och lever efter utan att ständigt vara i behov av ny uppdatering.
 
För det första; hemskt ledsen att säga det, men det finns inga genvägar. Tar du in mer energi än vad du gör av med... tja; då står du (i bästa fall) stilla på vågen alternativt lägger på dig i vikt. Såklart. Ren, simpel matematik. Vad just du förbrukar energimässigt per dag varierar, beroende på hurpass rörlig du är om dagarna, hur mycket du väger, hur stor muskelmassa du har, om du är man eller kvinna osv. Men grunden för viktnedgång är lika för oss alla; det vill säga ett underskott av energi (utan att det går till överdrift - då hamnar du i svälttillstånd och kommer förmodligen bli stört sugen på att svulla i dig en gräddtårta...). Det bästa sättet att få detta underskott är naturligtvis inte genom att äta på tok för lite - det mår ingen bra av i det långa loppet. Ät lite mindre än vad du normalt gör av med samt rör på dig. Enkel matematik - återigen! Sedan finns det massa bra grejer att äta som stödjer en viktnedång på samma sätt som det finns en massa dåliga saker man lätt lägger på sig av. Mitt råd är dock att aldrig ha för många förbud då dessa enbart triggar igång ett sug efter just de saker du har förbjudit dig själv att äta. 
 
För att återgå till det sunda bondförnuftet; det jag ville ha sagt med den saken är helt enkelt: TA ALLT DU LÄSER MED EN NYPA SALT OCH BILDA DIG EN EGEN PERSONLIG UPPFATTNING!!!! Jag, personligen, har för längesedan hajat att GI-metoden (om man nu ens behöver prata om den kosthållningen som en regelrätt metod) är otroligt sund och bra vad gäller allt. För min del gäller såklart en vegetarisk sådan :) Jag tror verkligen inte på att strypa alla kolhydrater och blott livnära sig på fett, animalier och åter protein från animalier. Givetvis kan man fixa en LCHF-kost som är vegetarisk/vegansk, men jag tror sannerligen, och på fullt allvar, att GI är en schysst sak att ha som grund. Jag är övertygad om att (dåliga) kolhydrater är skit för både hälsan och vikten. Kolhydrater som rent, raffinerat socker och vitt luftbröd är B, men att, som LCHF-förespråkarna, peta bort precis alla kolhydrater, till och med morötter, vitkål, broccoli och annat är ju bara för mycket! DET är och förblir ren idioti ur alla synvinklar!! Att endast få lov att äta protein, fett samt grönsaker ovan jord är inte bara ohälsosamt i det långa loppet; det är även jävligt idiotiskt rent miljömässigt då tomater, gurka etc inte är något vi naturligt odlar här i landet. Ät säsongens grönsaker; du mår bara bra av vitkål, morötter, rödbetor, kålrötter, potatis etc!! Tro mig!!!! De som påstår annat snackar bara rent nonens!! LCHF-förespråkarna är ju dessutom sponsrade av köttindustrin, så... ja, ni hajar själva att de naturligvis pratar sig varma om en animalisk kosthållning...
 
Vem vill för övrigt ha aceton i skallen pga för lite kolhydrater?! Vem vill bli seg i hjärnan pga för lågt kolhydratintag? Hjärnan måste ha kolhydrater för att fungera! Att INTE fungera... Det kan ju bara inte vara värt det, oavsett om du inbillar dig att du blir mätt, glad och smal på LCHF-kost, eller?
 
Vare sig du har behov av att gå upp eller ner i vikt eller helt sonika bara vill äta hälsosamt; kör GI-metoden!! Naturligtvis har Fredrik Paulún skrivit nya böcker som lutar mer åt LCHF-hållet eftersom det är trenden just nu. Det kan ni skita fullständigt i; det är bara ytterligare ett sätt för upphovsmannen i fråga att skrapa hem lite extra kosing. Ignorera allt sådant. Läs gärna allt ni kommer över, men använd för guds skull ert eget, personliga och SUNDA bondförnuft. Vad tror du själv på, innerst inne? Vi är alla olika också... om just JAG går ner i vikt av en sak kanske inte just denna saken funkar för precis alla i hela världen. Man kanske har allergier... man kanske inte äter ditten eller datten av andra orsaker... ALLA metoder kan man göra om efter eget behov; efter eget huvud. ANVÄND detta huvud!!! Ge fingret åt specifika bantningsmetoder och skapa dig din egen!!

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan 6 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som: "Pubertal idiot".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela