annelielizabeth.blogg.se

Högljudd & arg för det mesta - för att det behövs!

Bregott VS Veganskt margarin

Publicerad 2015-05-22 19:26:00 i Djurrättsfrågor & veganism,

 

 
En tjej i "Veganer i Sverige" säger att hennes mamma inte tycker man ska äta veganska margariner då de innehåller massa kemikalier samt dessutom oftast palmolja.

Läs mitt svar:

 

Ännu en moder som gått på myten att veganer inte äter nåt annat än super-raw-food som är eko-krav-nyttig & helt igenom megahälsosam? Vi kan väl välja att äta lite kemikalier om vi tycker det är bättre än att djuren ska lida för vår skull? Men snälla, ta Carlshamns mjölkfria t.ex. VAD är det i det margarinet som är så himla farligt? Emulgeringsmedel E471 och E472 är framställda ur vegetabiliska oljor... är det farliga kemikalier? Nej. Det är naturliga vegetabiliska oljor man använder. I övrigt innehåller margarinet... ja, läs själva: Rapsolja, vatten, vegetabiliska fetter (palm- och kokosolja), camelinaolja, emulgeringsmedel (E471 och E472c av vegetabiliskt fett), salt (0,7%), surhetsreglerande medel (natrium- bikarbonat, citronsyra), aromämne, vitamin A och D2.

 

 

 

Palmoljan tycker din mamma är hemsk. Ja, det kan vara sant och jag kan hålla med henne om att man borde bojkotta all palmolja för säkerhets skull, men tycker hon att allt lidande i djurindustrin, som ligger bakom framställningen av Bregott och dylikt, är bättre att bidra till än det lidandet framställningen av palmolja innebär? Fråga henne det. Säg även till din mamma ett hela djurindustrin; där Bregottframställning är EN del av alltsammans är den absolut värsta miljöboven i hela världen - den är värre än palmoljeframställningen med dess regnskogsskövlingar och DESSUTOM lider djuren enormt samt även DÖDAS för att din mamma ska få sitt Bregott. Är det okej att DE djuren lider men inte okej att andra djur i amazonas regnskogar lider? Be din mamma vara konsekvent. Dessutom, för att återgå till det där med farliga kemikalier, står detta på Carlshamns hemsida (något enstaka av deras margariner innehåller ju aromämnen): "Aromämne:
Aromämnet i margarinerna är naturliga och naturidentifierade smakkomponenter som är tillsatta i produkterna i små mängder. De innehåller inte allergener."

Och nej, Carlshamns sojaprodukter innehåller inte genmanipulerade sojabönor:

http://www.carlshamnmejeri.se/carlshamn/faq

Enkelt, hemmagjort veganskt smör utan palmolja:

Ingredienser:
75 gram kokosfett
1,25 dl rapsolja
1,25 dl havregrädde
1 tsk salt (jag vill ha ganska salt smör, minska saltmängden om du vill ha mer neutral smak)

Gör så här:
Blanda grädde och salt 

Smält kokosfettet och ta från plattan så snart det smält!
Mixa ner kokosfett och rapsoljan i grädden
Låt stelna i kylen

Receptet är lånat härifrån: http://blivegan.blogspot.se/2014/03/perfekt-smor.html?m=1

Jag testade receptet, och det blev bra! :) :)

Så sist men inte minst:
 

 

 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-05-19 15:16:38

Det verkar som att du får läsa på lite om palmolja när du inte ens vet i vilken del av världen den odlas i. Man kan också fråga sig om korna som producerar kravmärkt mjölk i sverige lider mer än alla de orangutanger och elefanter som blir förgiftade och brutalt slaktade på oljepalmsplantager, alla de trädleoparder, gibbonapor och fåglar vars hem försvinner, alla fiskar, krokodiler mm, som lever i de förgiftade vattendragen. En stor biologisk mångfald håller på att gå om intet pga av palmoljan. Samtidigt som ursprungsbefolkningen förlorar sina hem, människor arbetar under slavliknande förhållanden, och inte minst allt barnarbete. Jag har varit i Inodnesiens regnskogar och på dessa oljepalmsplantager, jag har sett allt det här och det är ingen vacker syn. Så även om jag så gott som är vegan av kärlek till djuren, så väljer jag kravmärkta mjölkprodukter alla dagar i veckan istället för palmolja.

Svar: http://www.carlshamnmejeri.se/endast-certifierad-hallbart-producerad-palmolja-i-carlshamn
Ann-Eli

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan 6 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som: "Pubertal idiot".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela