annelielizabeth.blogg.se

Högljudd & arg för det mesta - för att det behövs!

Äppelcidervinäger - en hälsoklassiker

Publicerad 2014-11-26 11:45:00 i Hälsa,

 
Äppelcidervinäger är en sådan där grej jag alltid har haft hemma sedan urminnes tider, då jag tidigt fick lära mig dess hälsobringande egenskaper. Det var nog initialt mamma som gav mig den vetskapen. Numera säljs väl oftast denna vinäger i kapselform som viktminskningsvinäger, vilket är ren bullshit. Man förbränner inte fett med äppelcidervinäger! Man går inte ner i vikt av vinägern i sig! MEN, äppelcidervinäger hjälper till att hålla kroppens blodsocker på en jämn & balanserad nivå; den sänker det glykemiska indexet (GI) på maten du äter - om du dricker den i samband med måltid, vilket då hjälper mot exempelvis sötsug. Ju lägre GI desto mindre stiger blodsockret efter en måltid med kolhydrater. Ju lägre GI desto långsammare magsäckstömning; det vill säga: desto mindre sug och desto längre mättnadskänsla. Men det där vet väl varenda kotte vid det här laget? Fredrik Paulún har ju tjatat hål i våra skallar om detta med GI-metoden sedan ett decennium tillbaka! Det har väl inte undgått någon?!
 
Så; att säga man går ner i vikt av äppelcidervinäger är som att säga man går upp i vikt av antidepressiv medicin, vilket man ju faktiskt inte gör (nåja; det finns kanske NÅGON antideppmedicin man går upp i vikt av) utan av det faktum att medicinen kan ge ökad aptit, och ökad aptit givetvis kan göra att du äter mer, och det ökade matintaget kan göra att du ökar i vikt... Simpel konklusion alltså!
 
Äppelcidervinäger och GI har vi alltså hajat. Vad mer? Den innehåller massa vitaminer (vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, vitamin B6, vitamin E & betakaroten) och mineraler (främst kalium, men också kalcium, magnesium, fosfor, klor, natrium, svavel, koppar, järn & kisel) och anses allmänt utrensande; den hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter. Den hjälper till att balansera kroppens PH-värde och syresätta blodet. Den är antibakteriell och utspädd med vatten kan man använda den utvärtes mot akne; badda försiktigt med bomull - och UTSPÄTT ska det som sagt vara; annars kan huden lätt bli uttorkad och t.om skadad. Betänk att den kan användas som tvätt av målarpenslar så förstår du hur starkt koncentrerad denna vinäger är. Samma sak gäller givetvis som dryck; man häller i en liten skvätt äppelcidervinäger i ett glas vatten. Ca 1-2 msk i ett stort glas på ca 4-5 dl - så noga är det inte med exakt mängd, men en droppe gör ju ingen nytta under tiden som för mycket kan skada både matstrupe och tandemalj... använd sunt förnuft! Du kan lugnt inta äppelcidervinäger ca 3 ggr/dag i samband med måltid utan fara. Det brukar stå att det inte finns nån maxgräns för hur mycket man kan inta/dag, men eftersom denna vinäger faktiskt kan ge frätskador ska man inte överkonsumera. Där kan kapslar vara att föredra; vad gäller syraangrepp på tandemaljen etc. Det slipper man ju om man intar äppelcidervinägern i kapselform, men det är en jäkla skillnad i pris så för egen del tycker jag det är otroligt onödigt att köpa hutlöst dyra äppelcidervinägerskapslar från hälsokosten, när man lika gärna kan köpa en flaska för under tjugan på närmaste mataffär.
 
Äppelcidervinäger är såklart inte bara en hälsobringande, gyllene vätska utan främst till för dressingar och annan matlagning. Jag brukar ha äppelcidervinäger i min hemmagjorda pizzasallad :) Då får man både en najs sallad OCH en liten hälsobonus på köpet :)
 
Källor:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan 6 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som: "Pubertal idiot".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela