LCHF & KETO = Livsfarligt på sikt
Professorn: ”Pasta kan vara riktigt bra mat” • För lite kolhydrater inte bra
UPPDATERAD:9 MAJ, 2023PUBLICERAD:8 MAJ, 2023
Att äta för lite kolhydrater kan på lång sikt vara livsfarligt.
Det har amerikanska och kinesiska forskare kommit fram till i en stor studie som publicerats i medicinska tidskriften Journal of Internal Medicine, se länk här:
Journal of internal medicine
Forskarna har följt över 370 0000 amerikaner i åldrarna 50-71 år, under i genomsnitt 23,5 års tid, för att undersöka hur matvanor påverkar hälsan på längre sikt.
Resultatet visar att de som åt en kost med bra kolhydrater som fullkorn och baljväxter hade lägre risk för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död än de som exempelvis åt mer fett i stället.
– Det matmönster som är farligt är om man tar bort lågkolhydratkost, säger Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet.
Fyller mer än halva tallriken
Dieter som LCHF med mycket fett men lite kolhydrater kanske fungerar om du vill gå ner i vikt på kort sikt – men på längre sikt kan dieten alltså vara direkt livsfarlig.
– Även om man går ner i vikt kan den vara farlig på sikt, vilket den här stora undersökningen visar.
Äter du kolhydrater med lågt Glykemiskt index, GI, kan du fylla mer än halva tallriken – omkring 55 procent, enligt Mai-Lis Hellenius. Du ska heller inte vara rädd för pasta och potatis.
– Pasta kan vara riktigt bra mat men det är skillnad på pasta och pasta. Det klart det finns snabbmakaroner som är en ganska snabb kolhydrat men det finns också pasta med högt innehåll av protein och fibrer och det är bra mat som inte ger så högt blodsocker och som ger mättnad som håller länge, säger hon."