annelielizabeth.blogg.se

LCHF & KETO = Livsfarligt på sikt

Publicerad 2023-07-05 22:57:00 i

Ibland måste man bara få lov att säga "Vad var det jag sa?" så jag tror jag måste göra det faktiskt. VAD VAR DET JAG SA 2010?
 
13 år senare börjar vi kunna se långtidseffekterna av LCHF som så många vurmar för än idag.
På Tv4 står detta att läsa:
 
"Ny studie dömer ut den populära dieten: Kan vara farlig på sikt

Professorn: ”Pasta kan vara riktigt bra mat” • För lite kolhydrater inte bra

UPPDATERAD:9 MAJ, 2023PUBLICERAD:8 MAJ, 2023

Att äta för lite kolhydrater kan på lång sikt vara livsfarligt.
Det har amerikanska och kinesiska forskare kommit fram till i en stor studie som publicerats i medicinska tidskriften Journal of Internal Medicine, se länk här:

Journal of internal medicine

Forskarna har följt över 370 0000 amerikaner i åldrarna 50-71 år, under i genomsnitt 23,5 års tid, för att undersöka hur matvanor påverkar hälsan på längre sikt. 

Resultatet visar att de som åt en kost med bra kolhydrater som fullkorn och baljväxter hade lägre risk för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död än de som exempelvis åt mer fett i stället.

– Det matmönster som är farligt är om man tar bort lågkolhydratkost, säger Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet. 

Fyller mer än halva tallriken

Dieter som LCHF med mycket fett men lite kolhydrater kanske fungerar om du vill gå ner i vikt på kort sikt – men på längre sikt kan dieten alltså vara direkt livsfarlig.

– Även om man går ner i vikt kan den vara farlig på sikt, vilket den här stora undersökningen visar.

Äter du kolhydrater med lågt Glykemiskt index, GI, kan du fylla mer än halva tallriken – omkring 55 procent, enligt Mai-Lis Hellenius. Du ska heller inte vara rädd för pasta och potatis. 

– Pasta kan vara riktigt bra mat men det är skillnad på pasta och pasta. Det klart det finns snabbmakaroner som är en ganska snabb kolhydrat men det finns också pasta med högt innehåll av protein och fibrer och det är bra mat som inte ger så högt blodsocker och som ger mättnad som håller länge, säger hon."

Se klippet här: https://www.tv4.se/artikel/5cujZHk2ja1xRtL2GKf0Hr/ny-studie-doemer-ut-den-populaera-dieten-kan-vara-farlig-pa-sikt?fbclid=IwAR1dkcLT4JczhoUimFVqPyYCZXG-iOUfSFIQoa5e7Qtwxc7RfXjExtKTcZI

 
 

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela