annelielizabeth.blogg.se

Högljudd & arg för det mesta - för att det behövs!

Defensiva köttätare

Publicerad 2010-11-18 15:06:51 i Djurrättsfrågor & veganism,

Jag undrar över de reaktioner vissa köttätare får när man berättar om anledningen till att man valt att vara vegetarian. Ofta reagerar de med defensiv ilska och verkar tokblunda för det faktum att det inte är helt sunt med en fortsatt köttkonsumtion... För det är, de facto, som så att köttätarna har fel och vegetarianerna rätt. Ur en mängd olika perspektiv. Det ÄR hälsosammare, djurvänligare och inte minst miljövänligare att leva grönt. Punkt. Det är forskarna eniga om. I alla fall majoriteten av dem. En och annan konservativ figur dyker alltid upp och hävdar motsatsen genom att luta sig mot argument som att vi människor är funtade att livnära oss på animaliskt protein, att vi i alla tider har ätit kött och att vi därför ska fortsätta - förmodligen det mest korkade bland argument!

Vårt långa tarmsystem skiljer sig väsentligt från rovdjurens korta och lämpar sig därför inte alls bra för köttspjälkande. Kött bildar förruttnelsebakterier i vår tarmflora; skadliga bakterier som kan ge orkeslöshet och näringsbrist då de gärna livnär sig på enzymer, proteiner och vitaminer. Tar dessa skadliga bakterier över de goda nyttobakterierna blir man sjuk. Vegetarisk mat fungerar istället förebyggande mot en mängd hälsofaror, inte minst den största av alla; cancer.Sedan är det väl inte en enda människa som på fullt allvar tror att djur i djurindustrierna är lyckliga individer som får leva hela, långa och glada liv. Inte ens i Sverige. En ko i djurindustrin lever bara ca 5 år innan hon blir mat på en köttätares tallrik. Normalt, i frihet, kan en ko leva upp till ca 25-30 år!! Innan hon slaktas och blir mat är hon förmodligen mjölkko. Hennes kalv tas ifrån henne efter kalvningen (eftersom vi av någon outgrundlig anledning fått för oss att mjölk är en livsnödvändig dryck (något som är en ren bullshit - som främst Arla tutat i oss - då man sett att där man dricker mest mjölk är benskörheten som högst) tar vi kalvens mat, vilket givetvis är en traumatisk och högst smärtsam upplevelse för både mamman och kalven eftersom de inte får knyta an till varandra som de normalt gör under de 6-8 månader som kon ger sin kalv mjölk).Om man nu vill djurens bästa och inte bara högaktningsfullt skiter i hur de behandlas bör man definitivt överväga vegetarianismen som livsstil. Men man kanske är av den egocentriska sorten som bara bryr sig om sig själv och värderar människan betydligt högre än djuren, eller tror att djuren saknar själ och känslor och inte känner smärta...

Men argumentet att man är ego och skiter i djurens välbefinnande är ihåligt eftersom man bör välja vegetarisk mat även om man är ego; eftersom denna mat gagnar din fysiska och psykiska hälsa. Det är alltså en högst självisk handling att välja grön mat istället för animalisk. Du ger dig själv och din kropp en fin present om du ger den vegetarisk mat! Men om man då skiter fullständigt i BÅDE djuren och sin egen hälsa; kan man inte åtminstone tänka på miljön då? Djurindustrierna/köttkonsumtionen bidrar till miljöbelastningen i betydligt störra utsträckning än både bilarna och flygplanen och det skövlas enorma regnskogsområden för att ge plats åt dels betesmark för djuren, dels odling av sojabönor som ingår i djurens foder. För att bara nämna ett par saker... Så finns inte ens miljöperspektivet som god anledning att välja vegetabilier som föda istället för animalier; ja, då är du väl väl helt enkelt en empatistörd, egocentrisk människa som enkom bryr dig om dig själv och ditt eget liv som omfattar dig och ingen annan. Jag har ingen rätt att bestämma över folks levnadsval; men jag godtar inte argument som handlar om att det är fel att välja vegetariskt och rätt att äta kött! Vill du inte alls leva i samklang med djur och natur så är det upp till dig, men kom inte och påstå att det är rätt. Medge att du medvetet väljer en ohälsosam, miljö- och djurförstörande kost.

P.S. Man behöver ju faktiskt inte tänka totalt svart/vitt. Man kan skära ner på sin köttkonsumtion och göra sig själv och omvärlden en tjänst. Man måste inte bli rabiat vegan-fundamentalist! Även om de förstås är det mest önskvärda om ni frågar mig...  Inte ens jag själv är vegan till exempel, men det lär ju bara vara en tidsfråga innan det blir aktuellt... Ds.

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan 6 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som: "Pubertal idiot".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela