annelielizabeth.blogg.se

Defensiva köttätare

Publicerad 2010-11-18 15:06:51 i Djurrättsfrågor & veganism,

Jag undrar över de reaktioner vissa köttätare får när man berättar om anledningen till att man valt att vara vegetarian. Ofta reagerar de med defensiv ilska och verkar tokblunda för det faktum att det inte är helt sunt med en fortsatt köttkonsumtion... För det är, de facto, som så att köttätarna har fel och vegetarianerna rätt. Ur en mängd olika perspektiv. Det ÄR hälsosammare, djurvänligare och inte minst miljövänligare att leva grönt. Punkt. Det är forskarna eniga om. I alla fall majoriteten av dem. En och annan konservativ figur dyker alltid upp och hävdar motsatsen genom att luta sig mot argument som att vi människor är funtade att livnära oss på animaliskt protein, att vi i alla tider har ätit kött och att vi därför ska fortsätta - förmodligen det mest korkade bland argument!

Vårt långa tarmsystem skiljer sig väsentligt från rovdjurens korta och lämpar sig därför inte alls bra för köttspjälkande. Kött bildar förruttnelsebakterier i vår tarmflora; skadliga bakterier som kan ge orkeslöshet och näringsbrist då de gärna livnär sig på enzymer, proteiner och vitaminer. Tar dessa skadliga bakterier över de goda nyttobakterierna blir man sjuk. Vegetarisk mat fungerar istället förebyggande mot en mängd hälsofaror, inte minst den största av alla; cancer.



Sedan är det väl inte en enda människa som på fullt allvar tror att djur i djurindustrierna är lyckliga individer som får leva hela, långa och glada liv. Inte ens i Sverige. En ko i djurindustrin lever bara ca 5 år innan hon blir mat på en köttätares tallrik. Normalt, i frihet, kan en ko leva upp till ca 25-30 år!! Innan hon slaktas och blir mat är hon förmodligen mjölkko. 



Hennes kalv tas ifrån henne efter kalvningen (eftersom vi av någon outgrundlig anledning fått för oss att mjölk är en livsnödvändig dryck (något som är en ren bullshit - som främst Arla tutat i oss - då man sett att där man dricker mest mjölk är benskörheten som högst) tar vi kalvens mat, vilket givetvis är en traumatisk och högst smärtsam upplevelse för både mamman och kalven eftersom de inte får knyta an till varandra som de normalt gör under de 6-8 månader som kon ger sin kalv mjölk).



Om man nu vill djurens bästa och inte bara högaktningsfullt skiter i hur de behandlas bör man definitivt överväga vegetarianismen som livsstil. Men man kanske är av den egocentriska sorten som bara bryr sig om sig själv och värderar människan betydligt högre än djuren, eller tror att djuren saknar själ och känslor och inte känner smärta...

Men argumentet att man är ego och skiter i djurens välbefinnande är ihåligt eftersom man bör välja vegetarisk mat även om man är ego; eftersom denna mat gagnar din fysiska och psykiska hälsa. Det är alltså en högst självisk handling att välja grön mat istället för animalisk. Du ger dig själv och din kropp en fin present om du ger den vegetarisk mat! Men om man då skiter fullständigt i BÅDE djuren och sin egen hälsa; kan man inte åtminstone tänka på miljön då? Djurindustrierna/köttkonsumtionen bidrar till miljöbelastningen i betydligt störra utsträckning än både bilarna och flygplanen och det skövlas enorma regnskogsområden för att ge plats åt dels betesmark för djuren, dels odling av sojabönor som ingår i djurens foder. För att bara nämna ett par saker... Så finns inte ens miljöperspektivet som god anledning att välja vegetabilier som föda istället för animalier; ja, då är du väl väl helt enkelt en empatistörd, egocentrisk människa som enkom bryr dig om dig själv och ditt eget liv som omfattar dig och ingen annan. Jag har ingen rätt att bestämma över folks levnadsval; men jag godtar inte argument som handlar om att det är fel att välja vegetariskt och rätt att äta kött! Vill du inte alls leva i samklang med djur och natur så är det upp till dig, men kom inte och påstå att det är rätt. Medge att du medvetet väljer en ohälsosam, miljö- och djurförstörande kost.

P.S. Man behöver ju faktiskt inte tänka totalt svart/vitt. Man kan skära ner på sin köttkonsumtion och göra sig själv och omvärlden en tjänst. Man måste inte bli rabiat vegan-fundamentalist! Även om de förstås är det mest önskvärda om ni frågar mig...  Inte ens jag själv är vegan till exempel, men det lär ju bara vara en tidsfråga innan det blir aktuellt... Ds.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: of_darkness

Publicerad 2010-11-18 16:08:58

Meeeen tänk på de styaaaackars små grönsakerna då!!!! Tänk, de kanske oxå har känslor? o får inte leva sina långa fina liv före de faller offer för oss elak glupska däggdjur!!!!!



Nä man ska äta sten för det finsn det gott om!!!!



Så ut o gnag på närmsta berg nu:P



(ps: detta är en totalt oseriös post som inte har några pikar i sig elelr liknande utan bara var bara en totalt spontan tanke:P)

Postat av: Ann-Eli

Publicerad 2010-11-19 11:37:53

He, he... Ja, berg och sten och grus får det bli till middag :D

Postat av: Ann-Eli

Publicerad 2010-11-21 22:27:15

Men stenarna är kanske också besjälade, så det är väl lika bra jag blir lufterian. Eller; näe, luften innehåller ju en massa partiklar som för oss är osynliga; vem vet vilka besjälade små liv jag drar i mig i ett enda andetag... Lika bra att skjuta sig själv...

Postat av: A-E

Publicerad 2010-12-03 12:55:43

En del människor upphör inte att förvåna; en och annan vet inte ens att det finns köttplagiat ute i livsmedelsbutikerna!!

Postat av: Rickard

Publicerad 2010-12-03 16:14:27

Att människan inte är en predator står väl bortom allt tvivel. Predatorer kan inte röra käken i sidled - det kan människan. De har vassa tänder för att slita djurhudar, vi har platta tänder för att finfördela frukter etc.



Predatorer lapar vätska med sträv tunga det gör inte vi. De har klor för att riva sönder kött, vi har fingrar för att kunna pilla frön och sånt.



Listan kan göras hur lång som helst - men det mest talande faktum är väl att om man står hungrig på en äng och det finns en ko och ett äppelträd. Vad äter man då?



En människa skulle inte kunna fånga en ko. Än mindre döda den. Ännu mindre kunna ta sej igenom huden. Och absolut inte kunna äta sej igenom den. Det är fysiskt omöjligt för alla - och psykologiskt omöjligt för 99,99% av jordens befolkning (Det finns säkert nån promille som är tillräckligt dum i huvudet för att försöka... men då är den förmodligen också en köttätare... för vegosar är ju bevisligen smartare... iallfall enligt nylig brittiks forskningsrapport...)



Ah. Ja. Bra blogg! Är på min bloggroll nu! :)

Postat av: A-E

Publicerad 2010-12-03 17:35:43

Rickard; Nä, haha; vi ÄR ju smartare!! Tog mig friheten att kopiera den där texten du hade lagt upp på din blogg, angående aatt vi vegetarianer är smartare än köttsmaskarna, på gruppen V.M.D - Vegetarianer Mot Djurförtryck på Facebook (gå med vetja!! Jag efterlyser vettigt folk där!! Efterlyser medlemmar över huvud taget...)



Din blogg är underbar förresten!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela