annelielizabeth.blogg.se

Nya nordiska näringsrekommendationer - ät mer växtbaserat!

Publicerad 2024-05-04 18:56:00 i Djurrättsfrågor & veganism,

Tänker ni att man inte kan lita på vad som är sant eller ej? Tänker ni att det verkar som att forskarna är oerhört oense om vad som är hälsosamt och ej? 
De är överens kan jag berätta, och de senaste nordiska näringsrekommendationerna från Livsmedelsverket talar sitt tydliga språk, och det är inte direkt kött, mjölk och ägg som lovordas även om det tillåts i mindre, begränsade mängder. Djuretiken har fått stå tillbaka till stor del, eller rättare sagt helt och hållet, men miljöaspekten tas upp till viss del, vilket är positivt och ett steg i rätt riktning.
 
Ponera vad som skulle hända om ni inte bara åt mer växtbaserat och mindre av vissa animaliska livsmedel utan gick över helt till en växtbaserad kosthållning... 🤔
 
Forskning visar att det ger ytterligare hälsovinster, ytterligare miljövinster.
Precis som med alkohol finns det rekommendationer för vilka mängder man ej skall överskrida för att undvika hälsorisker, men givetvis blir det ännu bättre om man ingen alkohol konsumerar alls!
 
Se dokumentären You are what you eat: A twin experiment (finns på netflix).
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=oygkWmXyOaM
 
De nya nordiska näringsrekommendationerna hittar du här:
https://www.ruokavirasto.fi/sv/livsmedel3/halsoframjande-kost/uutiset-pa-svenska/mindre-kott-mer-vaxtbaserat-har-kommer-de-nordiskanaringsrekommendationerna-2023/
 
Och återigen vill jag poängtera detta från boken Kostens Kraft av David Stenholtz:
 
 

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 11 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela