Vargavegan

Högljudd & arg för det mesta!

MINDFUCKAD?

Kategori: Diverse tankar

Hur fuckad har DU blivit i skallen? Tänker du "Kött är gott" och att vi alltid har ätit kött - som vore det ett argument för fortsatt köttkonsumtion? Tänker du att "Ja, det är ju illa att djuren dödas för att jag ska få mat, men det är naturligt att döda, och dessutom dödar ju inte jag själv djur för att få mat! Vi kan ju faktiskt inte överleva utan kött- och mjölkprodukter!"? 

Tänker du att det därmed är okej och att vi måste fortsätta med det - för att det är något vi ägnat oss åt sedan länge?

Tänker du att en snygg tjej är en smal, vältränad tjej? Ska hon kanske också vara välsignad med stora, fasta bröst? Är det fel att ha hängbröst med hudbristningar? Är det fult med celluliter? Ska en sexig kille ha en enormt vältränad kropp kanske? Gärna vara välutrustad dessutom? Får en sexig "hjälte" i en film vara tjock?

Tänker du att ditt hem måste vara ljust och vitt i så stor utsträckning det bara är möjligt, med undantag av en mörk "cool" fondvägg? Tänker du att ditt hem såklart ska ha NÅGON trendig "ny" detalj, precis som din klädsel?

Tänker du att modemagasin mm har "rätt"?

WELL; Det kallas MINDFUCK!!!
 

Det finns hopp...

Kategori: Allehanda anekdoter

Gick en kort promenad ner till Blecktornsparken och hälsade på några får & getter. Blev åhörare till samtal mellan en mamma och hennes dotter i omkring 12-årsåldern:

Dottern: "Hemskt när de ska skjutas!"
Mamman: "Ja, men man måste skjuta dem, annars blir det för många!"
Dottern: "Men naturen sköter sånt själv... och gjorde det innan man hade djuren på de här viset."

Mamman såg uppenbart irriterad ut och svarade ej dottern mer utan ägnade sig istället åt ett annat, mindre barn... Jag gjorde mitt bästa för att applådera den megakloka lilla dottern med ett stort leende. Om jag varit LITE mer pigg & alert hade jag ÅTMINSTONE sagt åt mamman att hon ska vara stolt över att ha en sådan klok dotter.
 
Det finns hopp... :)
 
Supersöt get:
 

Veganska alternativ till animaliska ingredienser

Kategori: Vegansk mat

Jag kan inte begripa varför en del översätter ett klassiskt köttrecept till en vegansk/vegetarisk motsvarighet som inte ens kommer i närheten av original-rätten man vill åt. Googlar man på vegansk Chili Con Carne (Chili SIN carne alltså) dyker det upp recept som helt och hållet spårat ur och knappt har ett skvatt med ursprungsrätten att skaffa. Istället för att byta ur köttfärsen mot sojafärs har man valt att ha i extra mycket bönor t.ex... Man byter till och med kryddor... av någon skum anledning... Samma sak med en del pizzor, burgare mm. Är man sugen på en pizza och är vegan vill man ju ha en pizza som smakar just pizza! Men plöstligt ska man kasta på massa majs och ärter och paprika mm som inte alls hör hemma på en klassisk pizza!
 
Man kan ta vilket recept som helst och översätta det i gröna banor. Det är mycket enklare än vad man kanske kan tro. Här kommer lite tips på vad man kan använda istället för de sedvanliga animalierna:
 
Istället för vanligt smör, margarin och andra fetter som allt som oftast innehåller mjölk:
 
Carlshamn har flera olika mjölkfria alternativ: Bak- och stekmargariner; både fast & flytande + smörgåsmargariner i en vanlig och en lättare variant. 400 gram smörgåsmargarin kostar 20 kr, så det är inte ens dyrare än vanligt.
 
Simpla knäckemackor med Carlshamns mjölkfria smörgåsmargarin och underbart god smörgåskrasse:
 
Kokosolja är otroligt nyttigt, men lite dyrare... observera att det är den kallpressade oljan i glasburk som gäller, inte den billiga tegelstenen i silvrig förpackning man köper till jul för att göra ischoklad av. Den är inte alls lika nyttig. Kokosolja brukar finnas i hälsokostbutiker bland annat, men Kung Markatta brukar ha i vanliga livsmedelsbutiker också har jag sett. Kokosolja lämpar sig bra att steka i. Vill man inte att det ska smaka kokos alls kan man köpa den som är doft- och smakfri.
 
Brukar du ha Creme Fraiche i maten? Eller matlagningsgrädde? Det finns massor med veganska alternativ. Både vegansk creme fraiche på sojabas och matlagningsgrädde på havrebas. För att bara nämna ett par av alla alternativ som finns. Den här creme fraichen från Tofutti har jag sett på  bland annat Ica:
 
Jag älskar Oatlys produkter. Billigare också! Deras "iMat" har jag ofta hemma. Den ger grytan eller soppan en rund, krämig smak.
 
 
Carlshamns Gott i Maten är nog till och med ännu bättre; finns i två olika varianter:
 
Älskar du majonnäs? Ja, även det finns såklart i vegotappning. Som i princip allt annat utan animalier är det dyrare, men det är det sannerligen värt! Jag har köpt den här som de har på Hemköp bland det gluten- och äggfria sortimentet. Perfekt att ha i hemmagjorda dressingar eller som tillbehör på vegoburgaren eller som dip till pommesen... vad man nu brukar använda majonnäs till.
 
På samma ställe i butiken finns även "No egg" man kan använda för bakning mm. Om man behöver något som binder vegobullarna eller biffarna, om man vill göra vegansk sockerkaka eller kanske en smaskig paj... Räcker länge, så låt dig inte avskräckas av priset. Jag har testat och det fungerade fint. Står enkla anvisningar på baksidan av paketet hur mycket man behöver för att ersätta ett visst antal ägg. Supersimpelt! Annars finns massa andra smarta knep om man till exempel vill att "köttbullarna" ska hålla ihop bra utan ägg. Bovete t.ex.
 
 
Recept på veganska köttbullar med just bovete: http://www.vegankrubb.se/bullar-med-sting-vegansk-jul-lucka-18/
 
Till frukostflingorna finns det en myriad av bra alternativ, beroende på tycke och smak (och plånbok). Själv brukar jag alltid ha naturell sojamjölk hemma. Använder den även i soppor och ibland även i dressingar. Garant har nog den billigaste; finns på Willys och Hemköp. Annars finns det mandelmjölk, havremjölk, hasselnötsmjölk mm. En del är smaksatta - andra inte. Finns även "yoghurt" - både på havre och soja. Havreyoghurten tycker jag smakar rätt vattnigt och blaskigt, trots att konsistensen är kanon. Jag väljer hellre sojayoghurten som kallas soygurt. Alpro har en god naturell som jag även använt när jag gjort utsökt tzatziki, men de har även goda, krämiga fruktyoghurtar. 
 
Min hemmagjorda tzatziki med persilja och chili:
 
 
Garants sojamjölk (ca 12-14 kr för en liter):
 
 
Ja, köttersättningar tänker jag inte ens ta upp. Bara LITE. Det är knappast svårt att hitta veganska färser, burgare, korvar mm. Bara att kolla i frysdisken. Anamma är ett kanonbra märke som har flera helveganska alternativ för den som inte orkar göra egna burgare utan vill ha hel- eller halvfabrikat. Sedan finns det massvis med olika korvar från exempelvis Astrid och Aporna vars sortiment bland annat Hemköp har börjat ta in mer och mer av. Deras Mild och Hot "Chorizo" är helt galet god!!!! Den kan man bli beroende av!
 
Annammas helveganska "köttbullar" (300 g för ca 25-27 kr)
 
Den beroendeframkallande veganska korven (här i form av snittar med syltlök och jalapeno):
 
Här kall, som den är, med en öl:
 
Så här ser själva förpackningen ut:
 
Det finns hur mycket som helst vad gäller regelrätt köttersättning som sagt.
 
Pastejmacka med smörgåsgurka gillar väl de flesta? Tartex är en vegansk smörgåspastej som finns i lite olika smaker; champinjon, vitlök, örter mm. 
 
Knäckemackor med pastej och lite grönsaker:
 
Eller med det klassiska: pastej & smörgåsgurka:
 
Ost; både smältbar att ha på pizza/gratäng/toast/paj och hård, skivbar att ha på smörgåsen finns i varierande smaker (cheddarstyle, mozarellastyle mm) och konsistenser och är inte helt lätta att få tag på i vanlig mataffär. I alla fall inte de godaste sorterna, men det finns :)
 
 
 
Nu finns en ny helvegansk, kanongod ost ute på marknaden: Jeezly-osten från Astrid & Aporna. Den smakar som vanlig koost och har den rätta konsistensen som lämpar sig bra för att hyvla. Finns på Goodstore och många Hemköpsaffärer bland annat. 45 kr för 400 gram är inte så blodigt heller.