Vargavegan

Högljudd & arg för det mesta!

Ingefära

Kategori: Hälsa

 
Inge fära? Jo! Massor!!!!!
 
Denna örts rot har vi i torkad, malen form använt oss av sedan urminnes tider. Den härstammar från Asien och ses kanske oftast som vanlig krydda i våra traditionella pepparkaksdegar. Man använder den även i matlagning och för att smaksätta vissa drycker. Denna växt är bra för det mesta skulle jag vilja påstå. Den höjer vår termogenes genom att den ökar kroppsvärmen; den har alltså lite samma funktion i kroppssystemet som chili och dylika "heta" kryddor". Den gör att blodcirkulationen förbättras; gör så att blodet flyter tunt, fritt och obehindrat i våra ådror och därmed minskar risken för att drabbas av åderförkalkning. Som bonus fungerar den allmänt utrensande; så vill du hjälpa kroppen lite med projektet att rensa systemet från skit... ja, då vet du vad du ska satsa på :) Obs! Detox? Nej, men det kan hjälpa kroppens egna reningsverk på traven :)
 
Varför inte testa en gammal huskur mot illamående och ha i färsk ingefära i ditt örtte? Eller dricka lite lagom varmt te med ingefära för att snabbare bli frisk från din förkylning (ingefära är lite som vitlök där nämligen; den har en antiinflammatorisk effekt)? Ja, ingefärans egenskaper är både goda & många. Läs gärna nedanstående länkar:
 
 
 

Koncist om frukten Avokado

Kategori: Hälsa

 
Jag älskar avokado!!! Då är det såklart extra roligt att läsa om dess välgörande egenskaper...
 
Avokado. Ja, vad är det? Till att börja med är det en frukt. Man ser det kanske mest som en grönsak, men det är alltså en frukt. En frukt som härstammar från Sydamerika.
 
 
Eftersom den är rik på antioxidanter och dessutom innehåller en massa schyssta, fleromättade fetter är den kanonbra för både hjärtat och huden. Den är alltså inte bara extremt god utan även väldigt hälsosam att förtära!! Just E-vitamin, som det finns rikligt av i Avokado, har en antiinflammatorisk & även fuktgörande egenskap; vilket alltså är bra för bl.a vår hud. Sedan tror man också att Avokado är bra mot olika sorters cancer samt även är en god frukt att äta om man vill få bättre syn :)
 
Simpelt recept på en supergod, fräsch, kall och stark avokadosås som dessutom är helt vegansk:
 
2 avokado
2,5 dl iMat (Oatlys) eller Gott i Maten (Carlshamns naturella)
1,5 msk grön currypasta
en nypa salt
 
Tillagning:
Gröp ur avokadon i en bunke. Häll på iMat, ha i currpastan och lite salt; mosa avokadon med gaffel och "vispa" ihop den med alltsammans tills det blivit en jämn sås. 
 
Se även kategorin Vegansk mat i min blogg för bilder och fler veganska recept.

Bidrag till Pelle Strindlunds nya bok om konflikträdsla

Kategori: Djurrättsfrågor & veganism

 
Martin Smedjeback skriver: "Min kollektivkamrat Pelle Strindlund och Henrik Wig skriver på en djurrättsbok där de bland annat vill beröra konflikträdsla. De söker exempel på när djurrättspersoner (till exempel vegetarianer/veganer) varit i en social situation av “anti-djurrätt” -- till exempel någon som talat nersättade om djurrätt eller skämtat om vegetarianer. Finns det exempel på djurrättspersoner som inte velat “förstöra stämningen”, eller göra anti-djurrättspersonen ledsen, och därför inte invänt?
Finns det exempel på djurrättspersoner som invänt, och därmed “förstört stämningen”?
 
Jag mailade Pelle:
 
Du ville ha bidrag till boken som behandlar konflikträdsla... Jag har nog sällan hållit tyst för att inte förstöra stämningen, så mina exempel rör det ekvivalenta scenariot...

Jag skriver allt som oftast vad som faller mig in i min blogg och även i diskussioner på t.ex Facebook. Jag skräder inte orden om man säger så... Jag är bara vegetarian än så länge, men jobbar på att gå över helt till veganismen eftersom jag inte kan hitta några som helst goda argument för att INTE göra det. Jag har blivit osams med "vänner" på grund av mina åsikter sedan tonåren (är nu snart 32). För inte alls längesedan utbröt en batalj mellan mig och en vän som jag ganska nyligen lärt känna. Ena dagen var vi vänner som drack öl och samspråkade om allt och inget och storgillade varandra, och andra dagen var vi osams... trots mina försök att bli sams... Hon flippade nämligen ut totalt efter att jag jämfört köttkonsumtionen med övergrepp på barn, våldtäkt, krig, mord mm. Hon ansåg att jag var fullkomligt störd och bröt kontakten med mig. Hon kallade mig för "rabiat gräsätare" i sin blogg och behandlade mig plötsligt som om vi aldrig någonsin hade känt varandra. Hon jämförde mig med religiösa fundamentalister och ansåg att jag var hemskt läskig på alla tänkbara sätt. Att jämföra våld mot stackars oskyldiga barn med samma våld mot stackars oskyldiga djur var tydligen inte särskilt poppis... I övrigt har jag ofta fått höra att jag är en arg bråkmakare så fort jag skriver blogginlägg eller diskuterar veganismen/vegetarianismen ur djurrättssynpunkt, och folk brukar ofta ifrågasätta denna ilska, varpå jag alltid har undrat varför man ska kallas bråkmakare när allt man efterlyser är kärlek och ickevåld. Jag må låta arg emellanåt, men jag vägrar låta mig tystas! Jag har också förklarat TUSEN gånger varför min ilska existerar, men folk väljer visst att blunda för mina förklaringar. Folk väljer vad de vill se, inte sant? Jag har sannerligen skrivit multum med timida, lugna och sansade inlägg OCKSÅ, men av någon outgrundlig anledning är det alltid de "aggressiva" sakerna som folk väljer att se. De inläggen sticker (väldigt välkommet) i ögonen på folk... för att..? För att det såklart är bekvämt att fokusera på HUR mitt budskap framförs istället för att våga ta in VAD budskapet jag framför innehåller. SÅ KLART! Jag vet det! Men jag tycker fortfarande att alla ska ha rätt att visa sina känslor. Om jag är arg över hur djuren behandlas handlar det givetvis i grunden om en enorm SORG, vilket jag också har förklarat tusen gånger. Jag anser att min ilska är befogad. Brukar dra denna jämförelse: Om jag hade skrivit arga inlägg om hur förbannad jag är på att vi krigar och mördar varandra... om jag hade talat om att jag är bra jävla arg över det faktum att väldigt många människor behandlas illa idag; både här i Sverige och i andra länder... hade man ifrågasatt min ilska då? Jag bara undrar...
/Ann-Eli Sköld