Indisk daal med havreris
3 dl röda linser
1 gul lök
2 tomater
1 msk tomatpuré
2 morötter
4 st vitlöksklyftor
1 bit ingefära (eller ingefärspulver - det duger fint!)
1-2 chili - torkad eller färsk (eller torkade chiliflakes - det duger fint!)
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 tsk korianderpulver (är själv inget fan av det så skippade det, blir gott ändå!)
1 tsk garam masala
2 dl kokosmjölk eller vegansk matlagningsgrädde t.ex imat matlagningsgrädde (kan ersättas med vatten men det blir garanterat tråkigare då!)
ca 4-5 msk olja till stekning
Salt och peppar
Ca 6 dl vatten
Hacka lök, morötter, chili, tomat och vitlök. Riv en bit ingefära.
Hetta upp oljan & stek lök, vitlök, ingefära & chili en stund. Släng sedan i morötterna och tomaterna. Rör ner tomatpurén & alla övriga kryddor. Fräs ca 3 min. Blanda i linserna och 5-6 dl vatten. Rör om, låt sjuda 30 min. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten om det tenderar att bränna fast. Ha i grädden/kokosmjölken.
Rör gärna ner lite färsk bladspenat också, när ca 5-10 min återstår av tillagningen :)
Toppa gärna med lite soygurt och servera till ris, t.ex havreris från frebaco som jag hade till min daal.