annelielizabeth.blogg.se

Energisnålt att vara vegetarian

Publicerad 2011-02-24 06:29:59 i Djurrättsfrågor & veganism,

Ett av de mest korkade argumenten mot vegetarianism är (förutom det där tjatiga "vi människor har ätit kött i alla tider" då förstås, men det är så dumt att det inte ens räknas som ett regelrätt argument) är att vi vegetarianer äter upp djurens mat!!! Hahaha!! De som säger en sådan korkad sak tänker inte på: 1. Djur finns numer i extremt, överdriven stor skala eftersom vi föder upp dem i djurindustrier; det är inget naturligt antal kossor, grisar, får, hönor mm som existerar på vår jord idag; det är en mastodontuppfödning utan dess like enkom för köttindustrin. 2. Djuren äter upp vår mat i och med detta; största delen av all mat - alla vegetabiliska grödor - som normalt skulle kunna mätta många hungrande magar runtom i världen går nu omvägen via kon, för att vi sedan ska döda och äta den istället för grödorna som blir djurfoder, och det vill inte säga lite grödor (80 % av världens alla sojabönsodlingar går till djurfoder och ca 330 000 ton (!) importeras till de svenska djuruppfödarna!

Fördelningen är alltså, som ni förstår, väldigt skev. Ta USA som exempel; där drar djuren i djurindustrierna i sig omkring fem gånger mer säd än det amerikanska folket! Att producera animalier kräver enormt mycket mer energi än att producera vegetabilier; Det går åt enormt mycket mer energi att föda upp djur än människor. Och för att återgå till det stupida argumentet att vi vegetarianer tar djurens mat kan jag ju även påpeka att djuren tar  vårt vatten! Inte bara mitt utan även ditt! Det går åt töntigt stora mängder vatten i djurindustrin; för att få ett enda kilo kött behövs så mycket som 100 000 liter vatten!!! Då kan ni kanske tänka er hur idiotmycket vatten det går åt per djur, och så gångar ni det med antalet djur som föds upp varje år... Hmm... Och så säger vissa att vi tar djurens mat! Vi lider för i helvete brist på mat och vatten! Folk dör av uttorkning och svält!! Över en miljard människor lider brist på rent, friskt vatten!! Vi borde kanske fördela vattnet och grödorna där det bäst gör nytta istället för att låta det gå den långa och totalt onödiga omvägen via kon!

Och eftersom det går åt så enormt mycket energi för att djuren ska växa upp och bli saftiga middagsbiffar på kadaverätande människors tallrikar måste det odlas multum, och för att vi ska kunna odla så tokmycket sojabönor som krävs behövs det förstås mark. Den finns inte, så man tvingas skövla enorma regnskogsområden (i Brasilien för att bara nämna ett ställe). Och vad det innebär för djuren som lever i denna tropiska skog kan ni ju räkna ut själva... Det är enkel matematik; ju mer kött som konsumeras desto mindre skog blir det kvar. Och går inte marken till odling av djurfoder blir den betesmark för djurindustriernas nötkreatur... Så, hur var det nu? Vem äter upp vems mat?






Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-02-25 00:57:06

Det var ju det dummaste jag läst!



Och för att skriva lite från djurens perspektiv som jag aldrig gör så :



Äger människan all mat i världen?

Postat av: Ann-Eli

Publicerad 2011-02-25 01:19:50

Var god utveckla; Vad menar du? Vad är dumt med det du läst? Vem har sagt att vi äger all mat i världen? Inte jag. Men vi tror det...

Postat av: Fabian

Publicerad 2011-02-25 01:42:15

Hej! Håller helt med dig! Gillar att du är påläst! :)

Postat av: Ann-Eli

Publicerad 2011-02-25 17:50:07

Fabian; Kul att du läst!!! Det uppskattas :)

Postat av: M E R E I

Publicerad 2011-02-26 03:49:44

- trevlig helg :)!

Postat av: Rickard

Publicerad 2011-02-26 08:21:32

Det här då: "men vad ska vi göra av alla grisar och kossor om vi inte äter upp dem..."

Postat av: Ann-Eli

Publicerad 2011-02-28 12:08:15

Rickard; Ja, haha! Det var ju om möjligt ännu jävligare!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

annelielizabeth

Vegan sedan drygt 10 år. Drar mig inte för att säga min mening, vilket i den konventionella normen kan landa som "Pubertal idiot" men som hos de flesta med ett hjärta som brinner för djuren och rättvisor i största allmänhet ses som livsviktiga ord!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela