JULBORD ELLER JULMORD?
Inte nog med att det klassiska animaliestinna föga kärleksfulla julbordet i mångt och mycket är ett massivt julmord där djur offrats på löpande band för att tillfredsställa människors smaklökar på ett för mig makabert, äckligt, osmakligt & högst naturvidrigt sätt. Julbordet innebär även en veritabel hälsofara för den som konsumerar det (karma?)!
Ett högt intag av rött kött och charkuterier ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Mättade animaliska fetter ökar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar så som högt blodtryck och åderförfettning som kan leda till blodproppar. Även risken för diabetes typ 2 ökar med animalisk kost, något få verkar känna till då oftast endast snabba kolhydrater beskylls för detta.
Banbrytande studier har, oberoende av varandra, visat att om svårt hjärt–kärlsjuka patienter väljer en kost huvudsakligen bestående av hela vegetabilier så går sjukdomen tillbaka hos 80 procent. Typ 2-diabetiker kan i regel upphöra med sina mediciner när animalier och snabba kolhydrater utesluts ur kosten i kombination med lättare motion.
En helt vegetabilisk kost har visat sig leda till 70 procent minskad risk för diabetes jämfört med blandkost.
Att kött orsakar cancer kommer fortfarande i dag som en överraskning för många, trots att de första forskningsresultaten som påvisade detta samband publicerades för mer än hundra år sedan. Därefter har resultaten bekräftats om och om igen, och i dag lyder Världscancerfondens rekommendation: »Ät huvudsakligen växtbaserad kost«.
Vad är nitrit?
Nitrit är ett mycket vanligt förekommande konserveringsmedel i charkprodukter, som korv, skinka, bacon, salami och leverpastej. Det hämmar tillväxten av bland annat bakterien Clostridium botulinum, som kan bilda farliga toxiner, samt påverkar smaken och ger produkten en mer rosa eller röd färg. Även nitrat kan användas, med liknande effekt.
Färgen var grejen
Just färgen var faktiskt skälet till att man började använda dessa tillsatser överhuvudtaget. Människan har använt salt för att bevara kött i tusentals år och tidigt upptäckte man att salt som naturligt innehöll nitrater, gjorde produkterna vackert rosa eller röda. Det var först på 1800- och 1900-talet som man förstod vilken roll nitrater och nitriter har i att hämma bakterier.
Hälsorisk
Nitrit kan ombildas till så kallade nitrosaminer, vilka i djurförsök har visat sig vara cancerframkallande. Ombildningen sker både under tillverkningen av charkprodukten och när den bryts ner i kroppen. Även nitrat kan ombildas till nitrit och sedan till nitrosaminer, dock i mindre omfattning. Det finns också ett samband mellan ett högt intag av just charkprodukter och olika cancerformer. Så sent som 2017 bedömdes nitrit som en säker tillsats av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA, men efter nya forskningsrön och utvärderingar beslutade EU hösten 2023 om mindre sänkningar av de högsta tillåtna halterna.
Lösning?
Ett högt intag av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt kan minska risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen.
Ät inte animalier.
Mycket sjukdom kommer kunna förebyggas om information som ovanstående sprids. Hoppas kunna hjälpa till med detta.
Tveksam inför detta? Well... det är inte folks åsikter på Flashback jag lånat! Det är vetenskap.
Källor: Läkare för framtiden
Cancercentrum.se
Läkartidningen.se
Äkta vara
Forskning & Framsteg
Livsmedelsverket
Hjärt- och lungfonden
Världscancerfonden
WHO
God Jul!
https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2014/04/kollegor-dags-att-ta-vara-pa-framtidens-mojligheter/